Специјални резерват природе "Краљевац"

Основне информације

На рубу Делиблатске пешчаре, усред војвођанске равнице, у живописном селу Делиблато простире се оаза мира и тишине Специјални резерват природе „Краљевац”. Језеро Краљевац са плутајућим острвима, околним тршћацима, шумама, ливадама и пашњацима одликују се богатством и разноврсношћу биљног и животињског света.

Специјални резервату природе „Краљевац” је подручје јединствене природне лепоте где плутајућа острва померана јаким ветром по површини воде непрекидно мењају околни пејзаж. Плутајућа острва представљају остатке низијских тресава, једних од глобално најређих и најугроженијих типова станишта, као и једно од последњих уточишта ретке биљне заједнице барске папрати и мочварне иве на нашим просторима. Плутајућа и стална острва са воденим окнима и подземним изворима који не мрзну ни током највећих зима представљају значајно станиште за рибе, укључујући глобално угрожену умбру. У чистој и мирној води језера Краљевац често се могу видети видре.

Резерват је део међународно значајног подручја за птице и биодиверзитет (ИБА) и представља значајно гнездилиште бројних ретких врста птица мочварица, међу којима се истичу мрка и жута чапља, гак, чапљица, еја мочварица, као и глобално угрожена патка њорка. Белобрка и црна чигра, као велики и мали вранац редовно се хране рибом на овом подручју. Лесни одесеци који окружују језеро Краљевац место су гнеждења великих колонија пчеларица, док оближњи пашњаци са остацима континенталне степе представљају једно од последњих уточишта угрожених врста степских глодара текунице и слепог кучета у Србији.

 

Активности

Специјални резерват природе „Краљевац” истиче се својом јединственом природном лепотом и очуваношћу предела и нуди идеалне услове за активан одмор и уживање у природи. Посетиоци овде могу уживати у спортском риболову и другим спортско-рекреативним активностима, као што су вожња чамцем на весла и купање у мирној и чистој води језера Краљевац. Могуће је организовати индивидуалне и групне туре у пратњи стручног водича кроз природно најдрагоценије делове резервата. Такође, могуће је организовати едукативне туре за ђаке и студенте, који се на интерактиван начин упознају са темама везаним за заштиту природе и  биљни и животињски свет резервата. Вожња чамцем на електрични погон у пратњи стручног водича кроз лавиринт плутајућих и сталних острва право је уживање за љубитеље природе и фото-сафарија јер омогућава несметано посматрање и фотографисање птица, као и строго заштићених врста биљака. Такође, посетиоцима резервата доступне су две осматрачнице за птице.

Камповање је могуће на уређеном делу обале језера Краљевац, где су посетиоцима на располагању места за пецање и одмор. Резерват је отворен за посетиоце током целе године.

За љубитеље пешачења у природи предвиђена је „Еко стаза” која креће од Истраживачко-едукативног центра и простире се уз обалу језера Краљевац и завршава на пашњаку „Спасовина”у дужини од 1 км са успутним програмом упознавања са флором и фауном и предеоном разноврсношћу резервата. Као и кружна „Стаза здравља” која креће од Истраживачко-едукативног центра и простире се уз обалу језера Краљевац води до Богомоље – водица Српске православне цркве посвећене Усековању главе Светог Јована Крститеља на путу Делиблато – Мраморак, наставља се читавом дужином просторне целине „Обзовик” и завршава на пашњаку „Спасовина” у дужини од 10 км. У непосредној близини резервата пролазе међународне и националне бициклистичке руте ЕуроВело 6, Банат Греенwаy нетwорк, Банатска бициклистичка рута Ковин – Алибунар и 1 Дунавска рута.

Посетиоцима је на располагању Истраживачко – едукативни центар и хостел „Умбра“ са 14 лежајева (двокреветне и шестокреветна соба)

Контакт за индивидуалне, групне и едукативне туре, дозволе за пецање, изнајмљивање чамаца

Истраживачко – едукативни центар „Краљевац“

  Маршала Тита 123, 26225 Делиблато
  065/817-3289
  063/717-3289
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


© 2019 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.