Ковинска слава 2018.

Ковинска слава 2018.


Резањем славског колача и отварањем изложбе „Иконе Банатске епархије“, уз уметнички програм Хора „Искон“ и музику „Ковинских бећара“ након тога, 25. јула у Центру за културу Ковин отпочео тродневни свечарски програм посвећен обележавању славе Ковина, Сабора светог архангела Гаврила.

Поздрављајући присутне суграђане и госте, директор Центра за културу Миливој Грчић нагласио је задовољство због чињенице да ће баш у дане славе Ковинци моћи да виде тако вредну поставку, захваљујућима пријатељима из Народног музеја у Вршцу и с благословом Његовог преосвештенства епископа банатског г. Никанора. У слову о изложби се, између осталог наводи: „представе Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, светитеља, анђела и апостола који красе неке од ових икона, некада су биле део иконостаса или целивајуће иконе у многим, углавном сеоским црквама широм Баната, па тако осим у Ковину и у Плочици, Мраморку, Долову, Загајици, Перлезу..“

У наставку програма наступио је Хор духовне музике „Искон“. О свакој од свечаних песмама које су извели, уводну причу дао је, у улози наратора, професор Никола Љубоја.

Свети чин резања колача обавили су свештеници парохија ковинског Храма Сабора светих архангела, протонамесник Душан Васић и протојереј-ставрофор Живанко Поповић, у присуству домаћина – чланова савета Прве и Друге МЗ Ковин, представника организација, удружења, локалне самоуправе, грађана.  У име домаћина славе, присутне је посебним обраћањем поздравио председник Савета Друге МЗ Ковин, Јован Судар.

Свечаном чину и отварању изложбе присуствовао је, у име Општине Ковин као покровитеља програма обележавања славе, председник Скупштине општине Ковин, Зоран Брадањи.

Како ред и обичаји налажу, вече се завршило уз свечарско послужење, овога пута у амбијенту терасе Центра за културу, уз музику „Бећара“, без чијег наступа већ више од 40 година Ковинци не могу да замисле ниједно окупљање нити дружење.

Извор: http://www.kovin.org.rs/

26. јула, на дан Сабора св. Архангела Гаврила организована је свечана литија улицама града.

У шеталишту у Сурдуку посетиоци су имали прилику да обиђу штандове са сувенирима, ручним радовима, слаткишима и разним ђаконијама. Управо је у овој улици, познатој као „улица кишобрана“, отворен "Љубавни кутак" - део улице где су могли да се сликају сви заљубљени парови. Музичку подршку овом дешавању пружили су "Ковински бећари". Више о љубавном кутку можете прочитати овде.

Вечерњи часови били су резервисани за концерт Кикија Лесандрића и "Пилота" на градском тргу. Предгрупа "Пилота" био је ковински бенд Маторци. Након свирке "Матораца", директорка Туристичке организације општине Ковин, Дивна Кирилов је испред локалне самоуправе Ковинцима и њиховим гостима честитала славу Сабора светог архангела Гаврила и наступом Кикија Лесендрића и "Пилота" најавила богат програм у оквиру "Ковинског културног лета". У 21.30 почео је концерт. У овом музичком спектаклу уживао је велики број наших суграђана и гостију.

У петак, 27. јула, са почетком у 20.00 организован је концерт под називом "Нек звоне тамбуре". Концерт је организован поводом четири деценије постојања и рада „Ковинских бећара“.  Уз наше "Ковинске Бећаре" учествовали су и "Пљеваљски тамбураши", "Тамбураторијум" и "Кицоши" из Панчева. Остали најављени тамбурашки оркестри су били спречени да учествују у прослави 40. рођендана слављеника.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.