Делегација општине Ковин у посети Мађарској

Делегација општине Ковин у посети Мађарској


Поводом националног празника Републике Мађарске, 20. августа, а на позив градоначелника Рацкеве (Српског Ковина) Јожефа Садаија, делегација општине Ковин боравила је у граду-побратиму и присуствовала свечаној прослави.

Представници наше општине били су помоћник председнице општине Ковин Немања Вујасиновић, заменик председника скупштине општине Ковин, Имре Чоти и директорка Туристичке организације општине Ковин, Дивна Кирилов. У уметничком делу свечаности достојно су нас представили "Ковински бећари" који су својим музичким квалитетима допринели да концерт уз још девет учесника протекне у веселом расположењу.

Домаћини су гостима организовали и пловидбу Дунавом, регату и ватромет.

Српски Ковин (мађ. Rаckeve) je место у Мађарској на острву Чепел, 40 км јужно од Будимпеште. Данас је то мaло туристичко место, веома посећено због занимљивих историјских и културних споменика. Број становника у самом граду је око 10 хиљада где живи и омањи број мађарских Срба. Српски Ковин обухвата још осам насеља на левој обали Дунава. Једно од њих је и место Ловра, која је карактеристична по томе по томе што је једино насеље у Мађарској са српском већином. То је уједно и најсеверније насеље са српском већином. Место је приградском железницом спојено са Будимпештом, има пристаниште, четири основне школе, гимназију, музичку школу, библиотеку, биоскоп и музеј. Главне знаменитости су православна, протестантска и римокатоличка црква, као и дворац Еугена Савојског. Српска православна црква датира из 15. века и једина је српска црква изграђена у чистом готском стилу.

У тродневној посети, у обилазак је била укључена и посета родној кући Шандора Петефија у Кишкерешу, рођеног као Александар Петровић који је био мађарски песник и један од вођа националног покрета 1848. године и један од најистакнутијих мађарских лирских уметника. 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.