Специјални резерват природе "Краљевац"

Специјални резерват природе "Краљевац"


Специјални резерват природе “Краљевац” се налази усред војвођанске равнице, некадашњег Панонског мора, на самом рубу Делиблатске пешчаре, у живописном селу Делиблато попут неке оазе мира и тишине.

Језеро „Краљевац” је настало под утицајем ветра јер се формирала лесна тераса у коју су усечене простране долине извора Спасовина, Обзовик, Мраморачка река и Краљевац, формиране речном ерозијом. Овај водоток је 1983. године подизањем насипа и преливне бране претворен у језеро. Са издизањем нивоа воде дошло је до плављења околних ритских шума и обрадивих површина, као одвајања тресета са дна језера што је довело до стварања плутајућих и сталних острва. Највеће плутајуће острво је површине око 2 ха.

Удружење спортских риболоваца „Делиблатско језеро” је 2002. год. покренуло иницијативу о заштити СРП “Краљевац” и зато су они управљачи резервата.

Одлуком Владе Републике Србије 2009. године Специјални резерват природе „Краљевац” стављен је под заштиту државе као природно добро од изузетног значаја И категорије, укупне површине око 264 ха.

Језеро Краљевац са плутајућим острвима, околним тршћацима, шумама, ливадама и пашњацима одликује се богатом и разноврсном флором и фауном.

Специјални резерват природе „Краљевац” је подручје јединствене природне лепоте јер плутајућа острва померана јаким ветром по површини воде непрекидно мењају околни пејзаж. Од биљних врста присутна је барска папрат која датира из леденог доба и мочварна ива. Плутајућа и стална острва са воденим окнима и подземним изворима који не мрзну ни током највећих зима представљају значајно станиште за рибе око 25 врста од којих су најзначајније Мргуда, Лињак, Барски караш и Чиков, укључујући и угрожену Умбру. У чистој и мирној води језера често се могу видети и видре.

Резерват представља значајно гнездилиште ретких врста птица мочварица, око 70 врста, међу којима се истичу мрка и жута чапља, гак, чапљица, еја мочварица, као и глобално угрожена патка њорка. Језеро Краљевац је погодно место гнежђења великих колонија пчеларица а има и око 20 врста дневних лептира.

Оближњи пашњаци једно су од последњих уточишта угрожених врста степских глодара текунице и слепог кучета у Србији.

Резерват пружа посетиоцима изванредне могућности за бављење спортским риболовом, пешачење, посматрање птица и фотографисање природе. Уједно резерват представља јединствен научни полигон и учионицу на отвореном за ђаке, студенте и истраживаче.

Близина Београда и повољан географски положај погодује организовању дневних излета и уживање у природи.

Контакт за индивидуалне, групне и едукативне туре, дозволе за пецање, изнајмљивање чамаца

Истраживачко – едукативни центар „Краљевац“

  Маршала Тита 123, 26225 Делиблато
  065/817-3289
  063/717-3289
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


© 2023 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.