Специјални резерват природе "Делиблатска пешчара"

Специјални резерват природе "Делиблатска пешчара"


Основне информације

Делиблатска, Банатска, Велика пешчара, „Мала Сахара“ само су неки од синонима за ову драгоцену и пространу област у Јужном Банату, која се протеже између Дунава и падина Карпата, окружена плодним пољопривредним земљиштем. Пружа се правцем северозапад – југоисток на површини од 350 километара квадратних, док 62% територије Пешчаре припада општини Ковин. Настала је током леденог доба од моћних наслага еолског силикатно-карбонатног песка. У савременом периоду ветар кошава обликовао је изражен дински рељеф, чије су надморске висине између 70 и 200 метара. Умерено континентална клима, одсуство површинских водотокова и пешчана земљишта условила су особене животне заједнице, које су издвојене у посебну биљно-географску област Делиблатикум.

У јединственом мозаику екосистема, налазе се типичне врсте флоре и фауне од којих су многе природне реткости значајне по међународним критеријумима. Богата флора са преко 900 врста, подврста и варијетета обилује раритетима, реликтима, ендемима и субендемима, као што су банатски божур, панчићев пелен, шерпет, бадемић, пешчарско смиље и клека – једини самоникли четинар панонске низије. Као последња и највећа оаза пешчарско-степске, шумске и мочварне вегетације која је некада доминирала панонском низијом, СРП “Делиблатска пешчара” је један од најважнијих центара биодиверзитета у Србији и Европи и најзначајније степско подручје код нас. Стога, Резерват представља јединствен научни полигон.

Међу реткостима фауне истичу се врсте са степских станишта: пустињски мрави, мрављи лав, банатски соко, орао крсташ, степски скочимиш, текуница, слепо куче, степски твор и друге. За неке од њих, Делиблатска пешчара је једино или једно од малобројних преосталих станишта у Србији.

У заштићеном природном добру налази се део реке Дунав са ритовима и адама. Воде богате рибом и мрестилишта значајно су стециште и масовно зимовалиште птица водених станишта, због чега је Делиблатска пешчара 1989. године проглашена за међународно значајно станиште птица (ИБА). Овде се гнезде многе ретке врсте: мала бела чапља, жута чапља, ибис и ласта брегуница.

 

Активности

Школско рекреативни центар „Чардак“ (6 километара од села Делиблато), некадашње омладинско насеље „Паја Маргановић“ представља једно од значајнијих излетишта на простору целе Делиблатске пешчаре. Окружен боровим, багремовим и јасеновим шумама, испресецан обележеним пешачким стазама са инфо таблама и отвореним теренима за кошарку, рукомет, одбојку, мали фудбал, теретаном на отвореном, на простору од преко 200 хектара, са 2 реновирана павиљона („Нера“ и „Брзава“) капацитета до 130 лежајева, рестораном капацитета до 400 гостију, кафе баром, продавницом и сувенирницом – пружа огромне могућности за упражњавање различитих активности.

Познато је и утврђено да ваздух у Пешчари, посебно у делу у старих борових шума поседује изузетно корисна физичко-хемијска својства, те се боравак препоручује деци, реконвласецентима, астматичарима, спортистима, али и свима онима који желе потпун одмор и уживање у природним лепотама јединственог предела природе.

Фото сафари, посматрање птица, пешачење у природи, сакупљање и распознавање лековитог и ароматичног биља, лов у ограђеним ловиштима, вожња бицикла, рекреација на отвореном, едукација о значају очувања биодиверзитета, само су неке од активности у простору Специјалног резервата природе. На првом месту је свакако важност очувања овог специфичног биодиверзитета, који треба неговати и чувати за генерације које долазе, а све активности усмерити у циљу подизања еколошке свести и заштите.

Едукативни центар „Чардак” који се налази на самом улазу у Резерват отворен је 2010. Године, са циљем да кроз презентацију и организовану едукацију о принципима одрживог газдовања, надзору и управљању, повећа свест корисника подручја ка неминовности заштити природе и спречавању опадања биолошке разноврсности. Оснивање мултифункционалног Едукативног центра, окруженог обележеним стазама које су опремљене информативним таблама, одмориштима и осматрачницама, омогућује употпуњен  боравак у природи првенствено ђацима, студентима и стручњацима биолошких наука. Овде ће се моћи добити информације и потражити помоћ, узети  пропагандни материјал, купити аутентични сувенири и припремати локални и међународни пројекти.

 

Контакт за додатне информације, организовање тура и активности

  Школско – рекреативни центар „Чардак“, 26225 Делиблато
  013/765-345
  www.vojvodinasume.rs/ponuda/srp-deliblatska-pescara
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.