Скореновац

Скореновац


Основне информације

Скореновац је насеље у општини Ковин, лоцирано на само 6 километара западно од Ковина, са којим је одлично повезано асфалтним путем Ковин – Омољица – Панчево. Са близу 90% мађарског становништва, Скореновац уједно представља и најјужније место на планети у коме Мађари чине већину становника.

У Скореновцу је, као и у већини села у Србији забележен пад у броју становника, али је зато број туриста у сталном порасту. Са око 1500 становника, Скореновац представља један од центара развоја сеоског туризма Србије, у којем годишње преноћи и до 8000 људи, углавном из иностранства.

Активности

Груписана у Удружењу домаћина еко-руралног туризма, чији је председник Дани Ерне, туристичка понуда села подразумева боравак у сеоским домаћинствима, упознавање са локалним обичајима и традиционалним начином обраде земље (ручно), припремање традиционалних националних јела  и зимнице, упознавање са историјом Секељ Мађара и начином живота и рада.

Туристима је изузетно привлачна сеоска идила чистог и уређеног села, домаћа храна, домаћа ракија и вино, буђење уз кукурикање петлова, а добра услуга, љубазност и гостопримство домаћина препорука су за себе.

У дворишту етно – куће отворен је информативни центар Туристичке организације са ручно рађеним сувенирима са препознатљивим мотивима из Скореновца и Ковина. Ово је незаобилазно место приликом посете Скореновцу, датира из 18. Века, а у кући је аутентичан намештај, амбијент, пољопривредне машине које су се некада користиле, а од скоро је отворена и завичајна кућа са изложбом слика локалних уметника.

Удружење у оквиру капацитета својих чланова поседује 138 кревета у двокреветним и трокреветним собама и 26 кревета у хостелу. Домаћинства су регистрована и категорисана са 3***.

Контакт

„Удружење домаћина у еко-рурално туризму“

  Братства јединства 30, 26228 Скореновац
  013/764-066
  064/142-1069
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  www.szekelytur.com


Туристичка организација општине Ковин

  Цара Лазара 86 б, 26220 Ковин
  013/745-860
  060/041-71-33
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.