Манастир Баваниште

Манастир Баваниште


Основне информације

Манастир Баваниште лоциран је у прелепом природном и мирном окружењу које потпуно опушта и надахњује посетиоце овог верског комплекса. Подигнут крајем 16. века (1594. године) у време буне банатских Срба против турске тираније, под вођством епископа вршачког Теодора Несторовића. Више пута паљен и обнављан, данашњи изглед добија 1857. године када се на месту спаљеног манастира подиже капела на водици, о чему сведочи и оригинална плоча са натписом: „„У име Свете Троице сазидана је и посвећена, ова капела, Пресветој Богородици лета 1857.“ Иконостас представља рад сестара из манастира Гргетег, а живопис дело теолога Ђорђа Поповића и живописца Ненада Грастића.

Живе легенде о исцељењима чудотворном водицом која извире испод капеле актуелне су и дан данас, а још је свети владика Николај Жички Велимировић у свом делу „Емануел“ у причи „Вером излечена“ говорио о лековитим својствима воде која има исцелитељска својства. Велики број верника из целе Србије посећује манастир како би уз молитву добили духовно и телесно исцељење.

Манастир је данас активан, братство се састоји од два монаха, а у оквиру манастирског коплекса постоји конак који у приземљу има трпезарију за пријем гостију, кухињу и радионицу, а на спрату монашке келије. Од помоћних објеката изграђена је и манастирска пекара.

Манастир је удаљен 12 километара од Ковина, 22 километара од града Панчева, а до њега се врло брзо и лако стиже из оба правца, скретањем са магистралног пута одакле је пут до манастира јасно обележен сигнализацијом.

Контакт

  Манастир Баваниште, 26222 Баваниште
  013/751-411


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.