Макета тока Дунава

Макета тока Дунава


Јединствена и највећа макета тока Дунава на свету налази се управо у Ковину, на локалитету Град, на само километар удаљености од центра Ковина.

Макета је изливена од бетона, дуга 146 метара са верним приказом речног корита друге по величини европске реке. Дубина, ширина, меандрирање, рукавци, аде, притоке и увале указују на непредвидив карактер највећег и неискоришћеног привредног и туристичког ресурса у нашој земљи. Прелепа река целим својим током носи богато културно наслеђе које сведочи о економском, трговинском и стратешком значају реке поред која су настајале најстарије цивилизације, а која је касније вековима представљала природну границу Отоманског царства и Аустроугарске монархије.

А како је настала?

- Пре почетка изградње пројекта ХЕ „Ђердап“ 1964. године, неопходно је било научно, стручно, архитектонски и грађевински приказати како ће изградња хидроелектране „Ђердап“ утицати на ток Дунава и његово приобаље, нарочито од бране узводно до ушћа Тисе у Дунав.  Ни мање ни више, макета је рађена за приказ доживотном председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Током 2018. године Локална самоуправа је донела одлуку о реконструкцији макете и пратећег мобилијара. Након вишемесечне реконструкције где је санирано "речно" корито, поправљене су пумпе за воду, уређене стазе дуж макете, цео ток је обележен расветом свих тачака тока које представљају градове кроз које пролази Дунав у нашој земљи од Кладова до Сланкамена, са свим притокама. Овом реконструкцијом макета тока Дунава је добила нови, много модернији изглед.

Макета већ сад представља идеално наставно средство намењено наутичарима, који тачно могу видети како у стварности река меандрира, где су насипи, какви су услови за пловидбу, места кроз која река пролази, али  и осталим посетиоцима за приказ моћи, величине и богатства реке.

Контакт

Туристичка организација општине Ковин

  Цара Лазара 86 б, 26220 Ковин
  013/745-860
  060/041-71-30
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Прва месна заједница Ковин

  Цара Лазара 85, 26220 Ковин
  064/874-2244
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

 

 


© 2024 Туристичка организација општине Ковин. Сва права задржана.